"ריגול תעשייתי" אמנם נשמע לרובנו כמו משהו שלקוח מסרטי מתח ופעולה, אך בפועל מדובר בבעיה ממשית עימה מתמודדים אינספור בעלי עסקים בארץ ובעולם. בעוד ריגול תעשייתי מוצלח עלול להטות משמעותית את הכף לטובת החברה המרגלת במסגרת התחרות העסקית בענף, מניעת ריגול מסוג זה היא מטרה מרכזית וחשובה של אינספור ארגונים ובתי עסק.
בעוד החשיבות של מניעת ריגול תעשייתי היא דבר בוער וראשון במעלה עבור מנהלים ובעלי עסקים רבים אשר בקיאים בתחומם, משופשפים בעולם העסקי או כבר נחוו על בשרם כתוצאה מריגול שכזה. יש להבין מה ניתן לעשות בנידון וכיצד ניתן להתמודד עם התופעה ולמנוע אותה מלהתרחש. חוקר פרטי אשר בקיא בתחום ספציפי ורגיש זה, יכולים לעשות המון בכל הנוגע לפעולות מנע מקדימות אשר יצמצמו דראסטית את הסיכויים של אותו ארגון להיפגע כתוצאה מריגול תעשייתי
סקר סיכונים מקיף והתוויית אסטרטגיה פעולה
בתי עסק וארגונים רבים שוכרים מדי שנה את שירותיהם של משרדי חקירות פרטיות ושל חוקרים פרטיים המתמחים ספציפית במניעת ריגול תעשייתי על מנת לסייע להם מבעוד מועד להימנע מריגול תעשייתי אשר עשוי להיות מופעל נגדם.
כיצד זה נעשה? ובכן, ישנן דרכי פעולה רבות בהן ינקוט חוקר פרטי במטרה לצמצם את הסיכויים של לקוחותיו להיות חשופים לריגול תעשייתי ולהימנע ממנו. אחת מפעולות המנע המקדימות הראשונות שיש לבצע היא סקר סיכונים מקיף, ובעקבות תוצאות סקר זה להתוות אסטרטגיה אשר תכלול הנחיות מדויקות ומפורטות לפעילות בארגון.
במסגרת סקר הערכת סיכונים ימופו מוקדי הסיכונים הפוטנציאליים בארגון, כמו גם אפשרויות ויכולות הבקרה אשר כבר קיימות בארגון. חלק מסקירה מקיפה ומיפוי הסכנות הפוטנציאליות כולל כמובן גם היכרות מעמיקה עם מערך אבטחת המידע הקיים, במטרה לייעלו ולשפרו.
מלבד לסקר סיכונים מעמיק ומקיף, התוויית אסטרטגיה בעקבות הממצאים תכלול כתיבה מפורטת של הנחיות רלבנטיות שונות אשר ייושמו בארגון באופן שוטף וסדיר. הנחיות אלו יכללו הן התנהלות שוטפת של עובדי הארגון, הן פרוטוקולים שונים של אבטחת מידע על פיהם יפעלו בארגון והן כללים והנחיות נוספות עליהן המנהלים והעובדים בארגון לא חשבו קודם, אך הם מחויבי המציאות ונדרשים על מנת לצמצם משמעותית את החשיפה של הארגון לריגול תעשייתי פוטנציאלי. זהו בדיוק תפקידו של חוקר פרטי ואנשי מקצוע מטעם משרד חקירות פרטיות, אשר מתמחים בין השאר גם במניעת ריגול תעשייתי. נקודת המבט המקצועית והמנוסה שלהם יסייעו לחשוף פרצות אבטחה קיימות או פוטנציאליות עליהן המנהלים והעובדים בארגון כלל לא חשבו.
סקר הסיכונים כולל מגוון דרכי פעולה שונות אשר חלקן מצריכות תחקור של העובדים ובקרה אחר האופן בו הם מיישמים נהלי אבטחת מידע שונים, וחלקן כוללות אפילו מעקבים של ממש, דוגמת מעקב אחר עובדי לילה במידה ומתעורר חשד ספציפי, הטמעה של עובדים סמויים במטרה לחשוף כשלים מסוימים באבטחת המידע בארגון ועוד. בכל הפעולות הללו מתמחים משרדי חקירות פרטיות ספציפיים, אשר עוסקים באופן שוטף גם במניעת ריגול תעשייתי.
איסוף מודיעין עסקי כפעולת מנע
דרך פעולה נוספת בה נוקטים ארגונים ובתי עסק רבים במסגרת הניסיונות למניעת ריגול תעשייתי באמצעות משרדי חקירות פרטיות וחוקרים פרטיים מקצועיים, היא איסוף מודיעין עסקי על המתחרים. זאת כפעולת מנע אשר תעניק לארגון כוח ומשקל רב כנגד ארגונים מתחרים, אשר עלולים לנסות ולהפעיל אמצעי ריגול תעשייתי.
איסוף מודיעין עסקי כולל מספר אסטרטגיות פעולה עיקריות שונות, חלקן מיושמות פעמים רבות גם ללא קשר למניעת ריגול תעשייתי, אך איסוף מודיעין עסקי באופן כללי מהווה סוג של פעולת מנע מתוחכמת מקדימה. הסיבה לכך שבלש פרטי המתמחה בתחומים אלו הוא לרוב הכתובת אליה פונים ארגונים המעוניינים באיסוף מידע עסקי היא בין היתר העובדה כי איסוף זה כולל לרוב עבודות שטח, תצפיות, מעקבים וכו' – פעולות המבטיחות איסוף מידע אפקטיבי, אשר ישמש בהמשך גם לצורך מניעת ריגול תעשייתי. איסוף המודיעין במקרה זה הוא פעולת מנע כאמור, ומנהלים ובעלי עסקים מנוסים ומשופשפים, לפחות בענפים מסוימים, יודעים כי שווה להשקיע מבעוד מועד בפעולות מנע שכאלו, על מנת לצמצם משמעותית את החשיפה לריגול תעשייתי פוטנציאלי. (חשוב להבהיר כי איסוף מודיעים עסקי אינו ריגול תעשייתי! מדובר בפעילות חוקית לחלוטין אשר אינה גולשת לתחום האפור והבלתי חוקי של ריגול תעשייתי "פרופר").
גילוי האזנות סתר דיגיטליות ואנלוגיות
תחום נוסף בו מתמחה משרד חקירות פרטיות מקצועי אשר רלבנטי לצורך מניעת ריגול תעשייתי הוא גילוי וחשיפה של האזנות סתר מסוגים שונים. כאשר חושבים על ריגול תעשייתי ודרכים להימנע ממנו, חשיפת האזנות סתר שאולי מקליטות ומתעדות אותנו ואת פעולותינו נראית כמו פעולה בסיסית ומתבקשת ביותר. על מנת לעשות אותה כמו שצריך נדרש חוקר פרטי מנוסה ומקצועי, ומשרד חקירות פרטיות אשר מתמחה ספציפית גם בנושא זה, ובאופן כללי במניעת ריגול תעשייתי.
האזנות סתר נחלקות כיום לשתי קבוצות עיקריות – האזנות סתר "אנלוגיות" ו"דיגיטליות". הכוונה ב"האזנות סתר אנלוגיות" היא להאזנות במובן המסורתי והמוכר ביותר שלהן, דוגמת השתלת מכשירי האזנה במשרד או ציתות לטלפון של מנהל העסק. האזנות "דיגיטליות" כוללות פריצות שונות למערך המחשוב של העסק או של עובדיו, ודליית אינפורמציה משם.
את שני סוגי האזנות הסתר יש למנוע מבעוד מועד, ובדרך זו ניתן לחשוף את הגורמים המעוניינים לרגל אחרינו ולהבטיח כי ניסיונותיהם לא יצלחו.