אנחנו גוללים בפייסבוק או באינסטגרם ולפתע מוצאים את הפרסומת המושלמת לנו, זו שהגיעה לנו בדיוק בזמן הנכון. רק דיברנו על "שעון מיוחד" וכבר אנחנו רואים פרסומת לשעונים מיוחדים. אנחנו חיים בעידן בו התוכן מותאם אלינו באופן אישי, דבר שלפני 20 שנים יכולנו רק לדמיין. הגישה של חברות גדולות כמו הרשתות החברתיות למידע כל כך אישי סופגת עם קולות התמיכה גם לא מעט ביקורת – בטענה לאובדן הפרטיות.
איך ניתן להשתמש במידע באינטרנט לטובת חקירות?
בין אם אתם אוהבים את זה או לא, כמעט כל הטכנולוגיות החדשות בנויות על עקרונות של איסוף מידע, וניתן להשתמש בכך גם לטובת חקירות פרטיות. אם נשלוף "מתוך המגירה" את כל הדברים שהסמארטפון שלכם אסף עליכם רק בשבוע האחרון, אתם כנראה תופתעו (לטובה או לרעה, אתם תחליטו…) – הסמארטפון שלנו יודע איפה היינו, עם מי דיברנו, עם מי התכתבנו ועוד. אז בכל הנוגע לחקירות, כמובן שאי אפשר לחדור סתם ככה לפרטיות של אדם, אך אפשר לשלוף מידע שמספק לנו מידע רב ובעל ערך.
חקירות בעידן הדיגיטל: איך זה בא לידי ביטוי?
בואו ניקח דוגמה של בעל הבוגד באשתו ומנסה להסתיר זאת. מן הסתם אותו הגבר ינסה להסתיר את השיחות מהאישה שלו. לרוב, הוא יבצע מניפולציות או פעולות הסתרה כגון מחיקת שיחות הווטסאפ עם אותה האישה או מחיקה של תמונות. עצם המחיקה כבר מעידה על הסתרה, ויכולה להוביל לחשד ראשוני שאולי מתנהלים דברים מתחת לפני השטח, שהאישה לא מודעת אליהם. אך שימו לב שבמקרים כאלה – כמעט תמיד אנחנו נמצא עקבות מסוימות (הרי בינינו, למי יש זמן למחוק כל כך הרבה מידע בבת אחת?)
איך חוקר פרטי מאתר פרטים על האדם אותו הוא חוקר?
אז אם נמשיך את הדוגמה הקודמת, החוקר מאתר באמצעים חוקיים בלבד פרטים אשר עשויים לחזק את השערתו בטענה לבגידה. חקירות בעידן הדיגיטל הן הרבה יותר פשוטות מבעבר, וככל שעוברות השנים כך החקירות נעשות פשוטות יותר. הסיבה לכך ברורה – ככל שעוברות השנים, הפלטפורמות שואפות לאסוף עלינו, המשתמשים יותר מידע ולהשתמש בו לטובת פרסום ממוקד יותר. אך בה בעת – אנחנו כאנשים המעוניינים לחקור אדם מסוים יכולים להשתמש באותו מידע כדי להשיג ראיות טובות יותר לחשדות שלנו.
אז איפה ניתן לחפש עדויות בכל מה שקשור לעולם הדיגיטלי? ניתן לחפש את העדויות במגוון מקומות, ואלו הבולטים שביניהם:
- היסטוריית הגלישה של האדם – רוב האנשים לא מוחקים רק חלק מהיסטוריית הגלישה שלהם. קשה מאוד לאדם המנסה להסתיר מידע למחוק פעם אחר פעם את המידע אותו הוא מנסה להסתיר – לכן, מעקב אחר היסטוריית הגלישה יכול לספר לנו המון על אותו אדם. כמו כן, בהיסטוריית הגלישה לא זו בלבד שאנו רואים את תוצאות החיפוש שהאדם חיפש ויכולים לקשר אותן לחשדות, אלא שאנחנו יכולים לגלות באיזו שעה בדיוק אותו האדם חיפש, ולקשר זאת לעדויות אחרות שנמצאו.
- ציר הזמן של גוגל – קודם לכן במאמר אמרנו שהסמארטפון שלנו יודע בדיוק איפה היינו במהלך היום, אז איך הוא יודע את זה? לרוב, באמצעות ציר הזמן של גוגל. זהו מידע שרוב האנשים כנראה לא יודעים, אך גוגל אוספת עלינו מידע לגבי המיקומים בהם שהינו במהלך היום ובכך משרטטת "ציר זמן" מדויק. בכל הקשור לחקירות, זהו כלי שימושי מאוד.
- רכישות אחרונות – אמנם בדרך כלל אין לנו אפשרות להגיע לנתוני כרטיסי האשראי של אדם מסוים, אך יש לנו את האפשרות לבדוק באתרים שונים האם הוא רכש לילה במלון לאחרונה או כל פרט שעשוי להוביל לחיזוק הראיות.
- היסטוריית השיחות והצ'אטים
לפני שאתם פועלים, ודאו שאתם מקפידים על חקירה חוקית
דבר שחשוב לציין לפני שאתם בכלל שוכרים חוקר פרטי, הוא שכדאי מאוד שתקפידו על חקירה התואמת לחוק, ושהחוקר בעל רישיון ומכיר את החוקים על בוריים. הרבה אנשים חושבים שהאחריות המוטלת בעת ביצוע חקירה לא חוקית חלה כולה על החוקר עצמו ואף לא מקצתה עליהם. חשוב להבין: החוקר הפרטי אינה "התחנה הסופית" בתהליך שלכם, ואם תמצאו ראיות המחזקות את חשדותיכם בוודאי תרצו להגיע איתן לבית המשפט או לתחנת המשטרה. אז במקרים שבהם החקירה לא בוצעה בצורה חוקית, לא תוכלו להשתמש באותן ראיות.
מעבר לכך, אתם עלולים להיות חשודים בעבירה על החוק כמי שנתנו יד לחקירה לא חוקית, ושם אתם בוודאי לא תרצו להיות – כי העניינים רק ילכו ויסתבכו. לפני הכל, וודאו שהחקירה שמבוצעת הינה על ידי מישהו שהוסמך לכך ומכיר את החוקים וההגבלות באופן יסודי.