"פשעי סייבר" זהו שם שלא לכולם ברור מה הוא אומר, אך למעשה מדובר על פעולות שאדם מבצע דרך המחשב על מנת לפגוע באדם אחר דרך הונאה, פישינג, כופר, הפצת מידע כוזב ועוד. עבירות הסייבר, למרות שהן "שקטות" בשל היותן לא במרחב הפיזי, הן מסוכנות בצורה יוצאת דופן. לא תמיד מדובר על השתלת וירוס במחשב (ואז הפגיעה היא פגיעה במחשב אחד) אלא שמדובר על עבירות פליליות של ממש.
הטכנולוגיה מתקדמת, אבל יש מי שדואג לנצל אותה לטובתו האישית – ושלא תטעו, מדובר במעשה פלילי לכל דבר. הסיכונים העומדים בפני מי שנופל קורבן להונאות כאלה הוא גניבת זהות, גניבה של מספר כרטיס אשראי, השבתת פעילות של חברה שלמה ודברים נוספים שההשפעה שלהן היא מרחיקת לכת. חקירות סייבר נועדו כדי להתמודד עם האיומים האלה בצורה הטובה ביותר – להשבית את האיום ולהחזיר את החיים לסדר היום. אם נפלתם קורבן לכופר, לריגול אינטרנטי, לגניבת כספים או לכל פשע סייבר אחר – כדאי שתקראו את המאמר הבא.
כיצד מוגדר פשע סייבר?
כל פשע המבוצע באמצעות המחשב יכול להיחשב כפשע סייבר. בדרך כלל מי שמבצע את הפשעים האלו הם אנשים מצד אחד, עם הבנה מאוד גבוהה במחשבים ובפרצות שדרכן ניתן לחדור אל מחשב של אדם אחר ולבצע בו פעולות, ומצד שני – הבנה בפסיכולוגיה האנושית: הם מבינים מה יגרום לאנשים להיקלע להונאות מסוגים שונים מבלי לשים לב לכך, ולעבור את כל השלבים כדי לעזור להם לבצע את הפשע בסופו של דבר. חשוב להבין שבנקיטת זהירות מקסימלית, ניתן למנוע את רוב פשעי הסייבר.
בחקירת סייבר, למעשה מנתחים ומשחזרים נתונים דיגיטליים שמסייעם לנו לאתר את הפושעים, את המיקום שלהם ועוד. מטרת החקירה היא לקבל תמונת מצב מלאה שמעניקה לנו מידע רלוונטי אשר יעזור לקורבנות בעתיד להימנע מאיומים נוספים. מגלים: מה קרה, מתי קרה, מיהו מבצע הפשע ואיך ניתן למנוע את הקורבן הבא לאותו סוג פשע.
חקירות סייבר – מה זה אומר?
חקירות סייבר אלו חקירות המתעמקות בפעילות פלילית הנעשית באמצעות שימוש במחשבים ובאינטרנט. יש לחוקרים את היכולת לנווט ולאסוף מידע חיוני בדרכים שהאדם הפשוט לא תמיד מכיר.
ככל שהטכנולוגיה הולכת ומתפתחת, כך גם עולם פשעי הסייבר מקבל צורה אחרת, והפושעים (ההאקרים) נעשים רק יותר ויותר מתוחכמים. החוקרים מצידם, חייבים להתאים את עצמם להתפתחויות ולשינויים בפשיעות. כך הולך ומתפתח לו תחום החקר ליותר ויותר מעניין, ככל שהחוקרים צריכים להתאים את עצמם לשינויים החדשים.
חשוב להבין שלא לכל משרד חקירות נורמטיבי יש את הכלים והמיומנות כדי לקבל מידע רב, נכון ושימושי על פשעי סייבר שמתבצעים – ולכן, לאלו שיש יכולות טובות בתחום זה יש יתרון אסטרטגי מוביל על פני משרדים אחרים.
מי יכול להיות חוקר סייבר?
בתחום חקירות הסייבר, הרבה פעמים מי שבאופן טבעי מגיע לשם הם אנשים שהתעסקו כבר באבטחת מידע, או באבטחת מחשבים. כאן בישראל, מי שיש להם הרבה פעמים את הניסיון אלו חיילים משוחררים יוצאי יחידות טכנולוגיות בצבא – משום ששם כלים אלו הם הכי שימושיים ואף חיוניים לצורך הגנה על המדינה.
אנשים שהתעסקו בעברם באבטחת מידע, יודעים למשל כיצד לאתר כתובות IP של האקרים, לאתר פרצות אבטחה בקלות, לדעת את הדרך שבה ככל הנראה פרצו וביצעו פשע מסוים ועוד. בעלי ניסיון בתחום הם גם בעלי יתרון לעבודה בתחום חקירות סייבר על פני כל אחד אחר.
היתרונות של חקירות סייבר
עם התפתחות הטכנולוגיה, חקירות סייבר הפכו לכלי חיוני לחשיפת האמת שרק ממשיך להתפתח ולצבור תאוצה. אחד היתרונות המרכזיים שעומדים על השולחן כשמדובר בחקירות כאלה הוא היעילות שלהן, גם במקרים שבהם מדובר על חקירה "רגילה" ולא בהכרח חקירה של פריצות אבטחה. בעולם המקושר של ימינו, כמעט לכולם יש נוכחות דיגיטלית ברשת חברתית כלשהי, אם לא בכמה מהן. הרשתות החברתיות מספקות שפע של מידע שניתן להשתמש בו כדי לאתר את החשודים בפשעים ולאסוף ראיות. משרד חקירות אשר הוא בעל הידע והמומחיות לביצוע חקירות סייבר יכול להגדיל מאוד את סיכויי ההצלחה שלו בחקירות אחרות.
יתרון מרכזי נוסף של חקירות סייבר הוא יעילות בזמן – חשבו על כך: חקירות מסורתיות עשויות לעיתים קרובות להיות "גזלניות של זמן". אך כאשר אנו משתמשים בטכנולוגיה ובשיטות החדשניות, ניתן לסיים כל חקירת סייבר הרבה יותר מהר מכל חקירה אחרת – מה שמאפשר לנו לקבל את המידע שאנחנו צריכים בזמן מהיר ביותר.
מתוך הכרה ביתרונות אלו, משרדי חקירות רבים הופכים כעת את חקירות הסייבר לחלק מרכזי בעבודתם, ורואים בו ככלי עזר המסייע לעבוד ביעילות רבה יותר. לחוקר פרטי המיומן בחקירות סייבר יש את היכולת לחשוף במהירות את האמת ולאסוף את הפרטים הרלוונטיים על כל תיק.